sorularıyla destekledim. Şunu da belirtmek istiyorum blogumda laktik asit üzerine ayrı ayrı fakat laktik asit konusunun tamamını incelemeye çalışıyorum. Bu noktada laktik asit formülü nedir , laktik asit ne işe yarar gibi temel soruları atladığımı düşünmeyin diğer makalelerimde elbette bu konulara da değiniyorum. Laktik asit nasıl kullanılır makalem için iyi okumalar dilerim.
Laktik Asit Nasıl Kullanılır?
Laktik asit arıcılıktan,silaj diye bilinen yazın toplanan otların kışa kadar dayanıklı olması için laktik asitle fermantasyon işlemine ve kozmetik sektöründen birçok sektöre kadar kullanım alanı vardır.
Gıda sektöründe, gıda işleme ve gazlı içeceklerde aroma maddesi olarak kullanılırken, turşular ve diğer gıda işlemlerinde asetik asitle kombinasyonu mikrobiyel stabiliteyi arttırmak için kullanılmaktadır.
Laktik asit arıcılıkta da varroa mücadelesinde kullanılan bir asittir. Diğerlerinden farklı olarak mevsim boyunca kullanılabilmektedir. Yavrulara zarar vermeyen bir mücadele şeklidir.
Laktik asit özellikle kozmetikte ve kimyasal peeling işlemlerinde kullanılmaktadır. Cilde uygulandığı zaman hızlı ve derin şekilde etki etmesi sayesinde tonikler ve kremlerde sıklıkla kullanılır. Yapısı sebebiyle yüksek konsantasyonlardaki oranı cildi soymaya yararken aynı zamanda ciltteki nemi de arttırmaya yardımcı olur.
%8-10-25-40-50-60 ve daha yüksek konsantrasyon oranları bulunan laktik asit, cildin yapısına göre belirlenecek bir oranda, asidin bir pamuk yardımıyla cilde homojen olarak sürülmesiyle uygulanır. Deride istenen etki oluşuncaya kadar beklenir, yaklaşık 5 dakika sonra bol su ile yıkanır.Glikolik asitte olduğu gibi cillte hafif derecede yanma,batma gözlemlenirken,zarar verici olmayan ve geçici kızarıklıklar meydana gelebilir.
Eczane ve kimya sitelerinden temin edebileceğiniz laktik asit ile evde kendiniz peeling uygulamasını yapabilirsiniz. Cilde göre değişebilecek belirli aralıklarla uygulanan işlem 6-8 uygulama sonrasında istenen etki gözlemlenebilir.
Laktik Asidin Kullanımı
Laktik asit fermantasyonu neolitik çağdan beri kullanılan bir uygulamadır. Laktik asitin etkisiyle gıda asitlenme yaşar, bu da bozulmaya yol açan mikroorganizmaların büyümesini engel olur, hatta ölümüne dahi sebep olur. Bunun örnekleri sütün ekşimesinden elde edilen yoğurt, yayık ayranı, tuzsuz beyaz peynir gibi ürünler sayılabilir. Alman lahana turşusu (sauerkraut), Korelilerin kimçisi ve diğer bazı başka turşu türleri de bu yol ve yöntemle hazırlanmaktadır.
Yazın çıkan yeşil otların kışa kadar dayanması için laktik asit fermantasyonu uygulanmasına silaj denir. Yeşil otlar, silolara doldurularak veya plastikle örtülerek oksijenle teması kesilir. Bu ortamda büyüyen laktik asit bakterileri ortamı asitlendirerek silajın bozulmasına neden olabilecek diğer organizmaların büyümesine engel olurlar.
Bira ve şarapların mikrobiyel stabilite için asidifikasyonu da laktik asitin önemli rol oynar, laktik asit bu ürünlerdeki asit indirgeyen bakterilerden etki görmektedir.
Laktik asitin toz formuysa, şekerleme yapımında kendine oldukça geniş yer bulur. Zira şekerlemelerde, kullanılan aromanın cinsiyle ilintili hissedilen meyve tadını arttırıcı ve ağızda daha ferah bir tat bırakıcı etkisi bulunur.
Laktik asit, eczacılıkta, damla veya şurup şeklinde değerlendirilir.
Laktik asit kozmetikte ve cilde uygulanan kimyasal peelingte kullanılır.
Laktik Asit Nasıl Yükselir?
Egzersiz yaptığınız zaman vücut önce glikojeni enerjiye çevirmekte ve güç kazanmaktadır. Glikojen hızla kana karışarak ve hızlı bir şekilde enerjiye dönüşen etkiye sahiptir. Glikojenden güç elde eden vücut, kullanıma hazır olan karbonhidratları enerjiye çevirmeye başlar. Bu sırada dolaşım ve solunum sistemi dokulara yeteri kadar oksijen taşır. Bu sırada glikojenden elde edilen enerjiyle kaslarda sıkışma ve kasılma olur. Egzersizlerin yoğunluğu yükseldikçe, enerji için gereken oksijen oranı artış gösterir. Enerjiye dönüşen karbonhidratla birlikte kasılan kaslarda sıkışan damarlardaki kan oranı ilk baştakine oranla daha az miktarda kan ulaştırmakta, içinde daha az oksijen olan kanın ulaşmasıyla , vücutta karbonhidrat yakımı sırasında daha fazla oksijen tüketmek yerine, kendisine oksijensiz ortamda enerji üretimi gerçekleştirir. Oksijensiz ortamda enerji üretilmesiyle birlikte vücutta bulunan laktik asit değerlerinde yükselme meydana gelir.
Yazımın sonuna gelirken soru , görüş ve önerilerinizi yorumlar kısmında bekliyorum. Bu makalemde laktik asit nasıl kullanılır sorusuna ayrıntılı cevap aradım. Elbette atladığım noktalar var fakat yazımı şişirmemek ve sıkıcılaşmamak için size en gerekli bilgileri sunmaya çalıştım. Umarım yazım hem akıcı hem de doyurucu bilgiler içermektedir. Sağlıklı günler.
Paylaş
Laktik Asit Nasıl Kullanılır
4/
5
Oleh
Cilt Lekesi